APS 2023

1a edició: PREMI LAURA RUBIO EN PROJECTES D'ApS

La dimensió ètica de la intervenció social

El premi Laura Rubio reconeix iniciatives d’aprenentatge servei que promoguin la reflexió sobre la dimensió ètica de la intervenció social. Hi optaran sistemàticament totes les comunicacions i pòsters acceptats per aquest congrés, sempre i quan es basin en una intervenció o en una recerca a partir d’una intervenció.

Els criteris de valoració seran els següents:

  • Enfocament pedagògic que potenciï la ciutadania democràtica, el compromís cívic, la justícia social i/o el bé comú.
  • Proposta d’eines, recursos i estratègies pedagògiques per al desenvolupament de la formació ètica i cívica dels estudiants universitaris.
  • Qualitat temàtica (rellevància, metodologia, i originalitat) i formal (síntesi, claredat).

 Els guanyadors obtindran un diploma acreditatiu i una dotació econòmica de 500€ per a invertir en el projecte.

Laura Rubio Serrano (1977-2021)


imageEl aprendizaje-servicio es también una forma de comprender el desarrollo humano desde la solidaridad y la creación de vínculos entre los miembros de una comunidad (...) La solidaridad y el servicio altruista entre los miembros de un colectivo humanizan a dichos miembros, los compromete en una acción colectiva que beneficia al grupo, favorece el conocimiento mutuo y la empatía, y se convierten en una herramienta pedagógica que permite el crecimiento y la formación personal. (Rubio et al, 2011)imageLaura Rubio era doctora en Pedagogia, experta en educació en valors, professora de la Facultat d'Educació de la Universitat de Barcelona (UB) i membre del Grup de Recerca en Educació Moral (GREM).

Va ser una pionera en la implantació de l' aprenentatge servei al nostre país, tant en l'àmbit de l'educació formal com no formal. Va impulsar i participar en un gran nombre de projectes d'ApS, tant acadèmics com d’intervenció. Va codirigir l'Oficina d'ApS de la Facultat d' Educació de la UB i va cocrear la Xarxa d'Aprenentatge Servei de les universitats catalanes Xarxa ApS( U)CAT. Va treballar activament per l'arrelament de l'ApS en totes les etapes educatives mitjançant la recerca, la divulgació i la formació.

Deixa un llegat acadèmic molt rellevant sobre aquest enfocament pedagògic, pel seu rigor i els seus valors democràtics, i una forta empremta en tots els que van tenir la sort de treballar amb ella, per la seva generositat i qualitat humana.

Aquest premi en honor seu té la voluntat de seguir la seva tasca, potenciant l'expansió, l'evolució i la dimensió ètica i democràtica de l'ApS.